Eğitim

Fenerbahçe Ataşehir Basketbol Okulu’nda Neler Yapıyoruz?

Basketbol oynayan çocukların, spor yapmayan çocuklara kıyasla, iletişim becerileri daha hızlı gelişir. Kendisini ve takım arkadaşlarını, diğer bir deyişle “takım bütünlüğü”nü korumayı öğrenirler.

Çocuklar, sporun zihinsel gelişimlerine olumlu katkısı sayesinde, karşılaştıkları problemleri çok yönlü bir bakış açısıyla değerlendirebilirler. Bu da, onların sorunlarla başa çıkma kabiliyetlerini geliştirir.

Yenilmenin de, kazanmak kadar doğal olduğunu fark ederler. Yenilgi, çocuklara hedef belirlemeyi, hedefe yönelmeyi, rekabet etmeyi, rakibe saygılı olmayı, tekrar baştan denemeyi, koçla ya da bir yöneticiyle nasıl çalışılacağını, takım arkadaşlarıyla nasıl ilişki kuracağını öğretir.

Çocuklarımız basketbol oynadığında, aslında kurs sıralarında öğrenemediği pek çok değerli bilgiyi kendiliğinden benimserler ve kendilerini hayata daha iyi hazırlamış olurlar.

Basketbolun çocuklarımıza kazandırdığı fiziksel ve sosyal beceriler, onların kendilerine yeten  “bireyler” olduklarını ispatlamalarını kolaylaştırır, böylece toplumsal yaşamda kabul görmelerini hızlandırır.

Düzenli olarak spor yapan çocuk hem kendisine ve vücuduna, hem de takımına karşı kendini sorumlu hisseder. Böylece sorumluluk bilinci gelişirken, kötü alışkanlıklardan daha kolay uzaklaşır.

Basketbol, çocuklarımızın inisiyatif alabilme yetilerini son derece olumlu bir şekilde etkiler, onlara katıldıkları farklı sosyal ortamlarda “liderlik” özellikleriyle öne çıkma özgüvenini edindirir.

Basketbol oynayan çocuklarda gözlemlediğimiz tüm bu olumlu gelişmeler, çocuklarımızın daha sağlıklı ve daha mutlu bireyler olarak yaşamlarına devam etmelerini sağlar.

Basketbolun Çocuklara Fiziksel ve Sportif Açıdan Faydaları Nelerdir?

Basketbol gerek antrenmanları gerekse oyun kuralları ve sistematiğiyle, yüksek efor harcanan bir spordur. Bu sistematik sayesinde çocuklar, fiziksel olarak diğer çocuklara göre daha hızlı gelişirler.

Basketbol vücudun sürekli esnek ve atik olmasını sağlar.

Oyun sürat ve çeviklik gerektirdiğinden, hızlı hareket etmek kadar hızlı düşünüp isabetli karar alma yetisini de kazandırır.

Basketbol, gelişim dönemindeki çocukların kas ve kemik sistemlerinin kuvvetlenmesine yardımcı olur.

Basketbol oynayan çocukların  zeka gelişimi, spor yapmayan çocuklara göre daha hızlı ilerler. Oyun sırasında çok fazla enerji harcandığı için, vücut güçlenir ve formda kalır, hastalıklara karşı da dirençli olur, obezite gibi sağlık problemlerine yakalanma riski ortadan kalkar.

Basketbol, çocukların sportif kabiliyetlerini geliştirir, farklı spor dallarına daha kolay uyum sağlarlar. Bu da onlara daha zengin bir sosyal yaşamı beraberinde getirir.

Basketbolun Çocuklara Kazandırdığı Diğer Faydalı Alışkanlıklar Nelerdir?

Basketbol çocuklara, düzenli olarak duş alma ve diş fırçalama gibi, temel kişisel temizlik alışkanlıklara daha da titizlikle uymayı öğretir.

* Düzenli spor, vücudu düzenli uyku disiplinine alıştırır.

* Çocuklarımızı zararlı gıdalardan uzaklaştırır, dengeli beslenmeye motive ederek onlara sağlık kazandırır.

* Gazete, dergi ve kitap okuma alışkanlığı edinmelerine yardımcı olur.

* Spor disiplini, okul derslerinde de onları destekleyerek sistemli çalışmaya yönlendirir.

Çocuklarımız spor sayesinde özgüven kazanırlar ve zekaları keskinleşir. Sağlıklı ve donanımlı çocuklar yetiştirmek için, çocuklarımıza mutlaka düzenli olarak spor yaptırmalıyız, hatta spor yaparlarken onlara eşlik etmeliyiz.

Çocuklarımızın mutluluğu ve geleceği için, spor branşı seçimi yaparken öncelikle onlara tercihlerini sormalıyız. Seçtikleri spor branşını iyice araştırıp gerekirse uzmanların da fikrini alarak onları en uygun spor dalına yönlendirmeliyiz. Ancak bu şekilde sağlıklı ve bilinçli bir toplum inşa edebiliriz. Sağlıklı ve mutlu bir toplum için, çocuklarımızın yaşamında sporu vazgeçilmez hale getirelim.

Share